Skip to main content
We match your fire.

responsive image

Wie kan over smaak redetwisten ? Speksteenkachels en tegelkachels zijn allebei massakachels en hebben grotendeels dezelfde eigenschappen en voordelen. De keuze tussen beide is echt een kwestie van smaak.

Kies je echt eerder voor een tegelkachel, bekijk dan de Ortner massakachels, die overigens nu ook dikwijls afgewerkt worden als een inbouwhaard, dus zonder tegels.

De massieve tegelkachel is een grote kachel met een hoog accumulerend vermogen dankzij vuurvaste stenen (kleistenen) aan de binnenzijde en keramische tegels aan de buitenzijde. Een labyrint van rookkanalen vangt de rookgassen op voor een hoger rendement.

De voordelen van de massieve tegelkachel zijn een hoog rendement, een erg zuivere verbranding en een korte stooktijd voor lange warmteafgifte. De massieve tegelkachel produceert een aangename warmte met een groot aandeel stralingswarmte. Daarin zijn ze gelijk aan de massieve speksteenkachels.

Het nadeel van de massieve tegelkachel is dat langer duurt eer de kachel op temperatuur is. Bij massieve speksteenkachels duurt dit een half uur tot maximaal een uur, vertrekkend uit koude toestand. Dit omwille van de snellere warmtegeleiding van speksteen. Dit verschil is evenwel maar relevant voor mensen die niet geregeld de kachel willen of kunnen warm stoken, wat nu niet echt het profiel is van de koper van een massakachel.

Doordat speksteen ook veel meer warmte kan opnemen dan eenzelfde volume chamottesteen, zijn massieve speksteenkachels veel kleiner dan de massieve tegelkachel met eenzelfde capaciteit. Dat is inzake ruimtegebruik en het maakt speksteenkachels ook goedkoper, omdat er minder werk is bij de opbouw. Voor de montage van een massieve tegelkachel is meestal 3 tot 5 dagen nodig, voor massieve speksteenkachels slechts 1 tot 2 dagen.

Keramische massakachels kunnen anderzijds ook als een inbouwhaard worden ingewerkt, waardoor het ruimtegebruik minder opvalt en ze ook tot aan het plafond kunnen rijken en hun ruimtebehoefte dus meer in de hoogte kunnen vinden.

Opgelet : de meeste "tegelkachels" die worden aangeboden zijn niet massief. De warmelucht-tegelkachel beantwoordt absoluut niet aan bovenstaande eigenschappen. Het is eigenlijk niet veel meer dan een gietijzeren brander met wat mooie tegels eromheen.

Klik hier om een vraag te stellen aan onze vakmensen

We antwoorden zo snel mogelijk, normaal binnen 1 werkdag.

responsive image

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat wij u de beste ervaring op onze website kunnen geven. Dit omvat cookies van websites van derden van sociale media als u een pagina bezoekt die inhoud bevat afkomstig van sociale media.

Meer informatie